120 års jubilæum

Den 31. august var det 120 år siden, at den første Zionist-kongres blev holdt i Basel
Den officielle markering af dagen blev overraskende aflyst fra israelsk side, så med meget kort varsel trådte European Coalition for Israel (ECI) til og markerede dagen med en festmiddag på Grand Hotel Les trois Rois i Basel.

I sin velkomst udtrykte Tomas Sandell blandt andet, at ”når vi ser på Europas historie, finder vi to forskellige veje. Den ene med korstog, pogromer og Holocaust. Symboliseret med Dreyfus affæren i Paris i 1895, senere Hitler i 1933 og Krystalnatten i 1938, der kulminerede med Holocaust. Den anden vej var den første Zionistkongres i Basel 1897, Balfour-deklarationen i 1917, og San Remo-aftalen i 1920, som fastslog jødernes ret til deres hjemland i Israel. Hvilken vej følger Europa idag?”
Den israelske ambasadør i Schweitz, Jakob Keidar, takkede ECI for at invitere til markeringen af dagen, som ellers ville være forblevet ubemærket. Han fortalte at Basel blev valgt på grund støtten fra den kristne befolkning.

Æresgæst prins Philip Kiril von Preussen fortalte om sin tip-tip-oldefars valg
Den sidste kejser i Europa kejser Wilhelm II valgte den forkerte vej, da han afviste en anmodning fra Theodor Herzl om at være protector for et jødisk nationalhjem i landet Israel.
”Nogle få år senere tabte Tyskland krigen, og kejser Wilhelm mistede sin trone. Det banede vejen for Hitler og Holocaust. I stedet for at vælge en mulig velsignelse over Tyskland, kan det være, at han valgte forbandelsen” Udtalte Kejser Wilhelms tip-tip-oldebarn, prins Philip Kiril von Preussen i forbindelse med fejringen af 120 års jubilæet for den første Zionist kongres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *